Fem tips til en billigere handlekurv

Med noen enkle grep kan handlekurven fort bli mye billigere.

Fra juni til juli i år økte prisene med 3.1 prosent, noe som er den sterkeste månedsveksten på 30 år.

De økte prisene går naturligvis ut over innholdet i lommeboka, men her er noen tips som gjør handlekurven billigere.

Kast mindre
Tall fra SSB viser at norske husholdninger kastet 2,3 millioner tonn avfall i 2013, en økning på omtrent 84.000 tonn sammenlignet med året før. Mye av det vi kaster er matavfall som fint kunne havnet på tallerkenen fremfor på dynga. Foruten å påføre miljøet unødvendig belastning påvirker denne dårlige vanen din lommebok helt direkte.
 
Mye av det som kastes havner i søpla fordi det er gått ut på dato. Mye av dette er varer som fint kan spises. Husk at det er stor forskjell på best før og siste forbruks dato, og i førstnevnte kategori kan du fint spise varene spå lenge de lukter og smaker bra. Et annet tips er å legge i fryseren varer som holder på å gå ut på dato, slik at du kan ta de frem når anledningen passer. 
En forutsetning for å kaste mindre er å planlegge matinnkjøpene bedre. Gjør det også for vane å spise rester en gang i uken.

Kutt tomme kalorier
Tomme kalorier som potetgull, brus og annet snask er kostbare varer som gjør sitt til at handlekurven blir dyrere. I tillegg er det usunt.
Min oppfordring er å bruke motivasjonen om at lommeboken blir tykkere, mens du blir sunnere, når du kutter ut denne hverdagsluksusen.

Kjøp frossent
Det eksisterer mange myter når det gjelder sunn og usunn mat.
Fryste bær, for eksempel, er billigere enn ferske, men i mange tilfeller sunnere da nedfrysningen ivaretar vitaminene på en god måte. Kjøp derfor gjerne dypfryste varer for å få en billigere lommebok.

Unngå to for tre tilbud
La deg ikke friste av butikkenes lokketilbud.

Spesielt 3 for 2-kampanjene bør man unngå da stunt av slik karakter ofte fører til at man handler mer enn man i utgangspunktet hadde tenkt.

Skriv handleliste
Noe som banalt som å skrive handleliste er alltid å anbefale. Men et viktig moment er at man faktisk holder seg til listen. Følg den slavisk og unngå å gå i butikken på tom mage.

Prisen er ikke den eneste faktor
Når alt dette er sagt vil jeg samtidig trekke frem at jeg ikke synes man kun skal ha fokus på pris når man handler mat. Man bør også tenke sunnhet.

Ferske råvarer og varer som ikke er industrielt behandlet er ofte dyrere, men også mye sunnere. Man må finne en balanse som ivaretar både din egen og lommebokens helse.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Elin Reitan

Elin Reitan

37, Oslo

Som forbrukerøkonom i Nordea er jeg opptatt av å gi tips som kan hjelpe deg med å forvalte privatøkonomien din på best mulig måte. Miljø og bærekraftig forbruk er viktig for meg. Følg meg også på Twitter og Instagram på @elinreitan

Kategorier

Arkiv

hits