Aleneforeldre er lønnstapere


Blir hengende etter i lønnsutviklingen.

Gårsdagens blogginnlegg om hvor dyrt det er å være singel, og hvordan aleneforeldre rammes enda hardere enn andre single, har skapt stort engasjement. Det er kanskje ikke så rart, ettersom dette treffer mange av oss - på en eller annen måte.

Jeg har selv vært alenemor. Jeg har selv følt på kroppen hvor utfordrende dét kan være. Det var for eksempel ikke helt enkelt å skulle kombinere en fulltidsjobb med mammarollen når jeg ofte måtte både hente og bringe i barnehagen og være den som måtte være hjemme når datteren min var syk. I tillegg skulle jeg sjonglere kvelds- og tidligvakter.

Som følge av min situasjon var det å skulle avansere karrieremessig helt utenkelig for meg i flere år. Heldigvis hadde jeg en god jobb hvor jeg trivdes godt, men slik er det jo ikke for alle. 

Havner bakpå
Å være alene med små barn krever utvilsomt mer enn om man er to. Mange som blir aleneforeldre kan oppleve at den arbeidssituasjonen de hadde før de fikk barn, eller når var i et forhold, ikke lar seg kombinere med aleneomsorg for barn. Og det kan være utfordrende til tross for at begge foreldre har en aktiv rolle i barnas liv. Mange aleneforeldre har også store problemer med å klatre på karrierestigen. Dermed kan de fort bli hengende etter i lønnsutviklingen.

Statistikken støtter opp om dette.

En studie publisert av Statistisk Sentralbyrå (SSB) i fjor viser at mens inntekten økte for alle typer husholdninger i 2013, var inntektsveksten langt lavere blant noen typer husholdninger enn andre.  Lavest inntektsvekst var det blant enslige forsørgere med barn under 18 år.

Det hjelper heller ikke at aleneforeldre har stort sett kommet dårlig ut av de siste års statlige budsjettforhandlinger.

Risikosport?
Kombinerer man dette med de vanskelighetene mange enslige har for å komme seg inn på boligmarkedet kan det hende noen ville argumentert for at det å få barn kan være en risikosport, også her i Norge. 

Jeg vet at dette er å sette det på spissen. Likevel, det kan være mer utfordrende enn mange tror å bli aleneforelder. Det til tross for at Norge har noen av verdens mest sjenerøse ordninger for foreldre. Jeg sier på ingen måte at ordningene vi har ikke er gode. Mange av de er verdens beste! 

Likevel har vi fortsatt en vei å gå. Så da stiller jeg meg spørsmålet: Har vi de siste årene har gått mer bakover enn forover?

Følg meg gjerne på Instagram @elinreitan

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Elin Reitan

Elin Reitan

37, Oslo

Som forbrukerøkonom i Nordea er jeg opptatt av å gi tips som kan hjelpe deg med å forvalte privatøkonomien din på best mulig måte. Miljø og bærekraftig forbruk er viktig for meg. Følg meg også på Twitter og Instagram på @elinreitan

Kategorier

Arkiv

hits